De laatste decennia is het aantal diagnoses van ADHD, Attention Deficit Hyperactivity Disorder, explosief gestegen. En zo ook voorschriften voor rilatine (metylfenidaat): op 10 jaar tijd steeg het gebruik met 50 %.
Rilatine heeft echter veel bijwerkingen zoals slapeloosheid en hoofdpijn, en op lange termijn blijkt het een nefast effect te hebben op groei en hersenontwikkeling. Velen willen daarom een veiliger alternatief.

De Universiteit van Antwerpen organiseert nu een grote klinische studie waarin pycnogenol vergeleken wordt met Rilatine, de standaardmedicatie voor ADHD. Een Slowaakse studie waarin Pycnogenol met placebo vergeleken werd, toonde al goede resultaten.
Pycnogenol is een zeedenschorsextract dat al lang op de markt is voor andere indicaties, en dat zijn veiligheid en effectiviteit al bewezen heeft.
Pycnogenol is rijk aan anti-oxidatieve bestanddelen (polyfenolen) die een normaliserend effect blijken te hebben bij oxidatieve stress en op immuniteitsstoornissen. Twee factoren die een belangrijke rol spelen bij ADHD.

Bron: ABC gezondheid