Uit gewoonte gebruiken we soms jaar in jaar uit dezelfde crème, of het nu zomer of winter is. We grijpen elke keer naar hetzelfde potje of tubetje. De huid heeft echter baat bij afwisseling en de crèmes die we gebruiken zullen op het seizoen en de vereisten van het moment moeten worden afgestemd.

Ten eerste is het goed om te beseffen dat de huid wordt blootgesteld aan stress. Dat kan emotionele stress zijn, zoals de stress vanwege familieomstandigheden of problemen op het werk die op hun beurt weer tot een ander soort stress kan leiden. Denk daarbij aan een onregelmatig voedingspatroon (iedereen kent de verraderlijke eetbuien die in spannende tijden op de loer liggen) en het gebrek aan slaap. Het zijn allemaal factoren die een negatieve invloed op de huid hebben.

Naast emotionele stress wordt de huid ook blootgesteld aan de stress die wordt veroorzaakt door externe factoren. In de zomer is dat de zon, de warme wind, het zout van de zee; in de winter de koude lucht, de wind, vrieskou, sterke temperatuurswisselingen tussen binnen en buiten.
Plaats dit artikel op Facebook

Met de weersomstandigheden zou ook de crème die je voor je gezichtsverzorging gebruikt, moeten veranderen. In de zomer zijn vooral lichte emulsies die de huid laten ademen heel geschikt. In de warmte droogt je huid gemakkelijk uit. Hydraterende crèmes helpen het vochtgehalte op peil te houden. In de winter gaat de voorkeur uit naar vettere crèmes. Vergelijk het maar met ons voedingspatroon. In de winter eten we in het algemeen vetter en zwaarder dan in de zomer.

Hieronder een aantal algemene huidverzorgingsadviezen voor de overgang naar de winter:

Vooral vitamine A (retinol) is belangrijk. Vitamine A is een anti-oxidant die de huid beschermt. De huid wordt minder gevoelig en herstelt zich sneller. Vooral als je ouder wordt, vertraagt het vernieuwingsproces. De vervanging van dode huidcellen verloopt langzamer. Er sterven meer cellen dan er kunnen worden aangemaakt. De huid wordt dunner, droogt uit en de eerste rimpels verschijnen. Ook de collageenproductie die de huid elastisch houdt neemt af en de huid wordt slapper. Vitamine A stimuleert echter de aanmaak van de huidcellen en collageenproductie. Het resultaat is een elastischere en compactere huid.

Ga niet te laat naar bed!
Juist tijdens de nacht (als het donker is) is de huid actief bezig om zich te herstellen. In de winter hebben we meer slaap nodig dan in de zomer. Geef je huid de tijd om zich te herstellen en zoek je bed op donkere winteravonden wat eerder op.

Vermijd – zoveel mogelijk – schadelijke factoren zoals roken, zonnebankjes, de zon, airconditioning en excessieve warmtebronnen (te hoge verwarming).

Aarzel niet om een foundation te gebruiken, op voorwaarde dat je er eentje kiest die bij jouw huidtype past. Een foundation beschermt je huid tegen wind en kou. Heb je een droge huid, kies dan voor een hydraterende formule. Heb je een vette huid, ga dan voor een olievrije foundation met een matterend effect.

Vergeet je handen niet!